İçeriğe geç

Teke Hangi Ülkeye Ait

Teke hangi yöreye ait?

ANTALYA İLİ HALK OYUNLARI Tekeoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin dağılmasından sonra İkinci Beylikler döneminde Antalya ve çevresinde kurulmuştur. Cumhuriyet dönemine kadar Antalya, Teke Sancağı – Teke Vilayeti olarak anılmış olup, günümüzde Antalya ve çevresi Teke Bölgesi olarak anılmaktadır.

Teke hangi ülkede oynanan?

Keçi Oyunları – Isparta Bu oyunlar isimlerini keçi hareketlerinden alır. Teke Türkmenlerinin oyunlarına Teke oyunları denir. Teke oyunlarının çoğu Zeybeklere benzediği için bunlara da Zeybek denir.

Teke hangi bölgeye ait oyundur?

Teke zorttması veya kısaca Teke (ayrıca: Switch oyunu olarak da bilinir), bir halk oyunudur. Burdur, Isparta, Antalya, Denizli ve Fethiye civarındaki her türlü bölgede oynanabilir.

Teke hangi ile bağlı?

Teke Sancağı veya Teke Vilayeti, Türkiye’deki Antalya şehrinin bugünkü merkezi ile birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ile Afyonkarahisar’ın bir kısmını kapsayan bir Osmanlı sancağıydı.

Teke hangi ülkeye aittir?

Orta Asya’daki Türk halkları arasında, özellikle Türkmenistan’da yaygındır. 2012 nüfus sayımına göre, dünya çapında popülerlikte altıncı sırada yer almaktadır.

Teke yöresi ismi nereden gelir?

Adını 14. yüzyılın başından 15. yüzyılın ortalarına kadar bölgeyi yöneten Tekeoğulları Beyliği’nden almaktadır. Teke Bölgesi olarak da bilinmektedir.

Teke yöresi neresi?

Teke bölgesi, Torosların batı kesiminde, Antalya’nın batısında yer alır. Alanın kuzeyinde Gölhisar ve Tefenni (Burdur) ilçeleri, doğusunda Konyaltı (Antalya) ilçeleri, batısında Fethiye (Muğla) ilçeleri bulunur ve güney sınırı Akdeniz’dir.

Teke Platosu hangi ilimizdedir?

Teke Platosu, Güney Anadolu’da Batı Toros Dağları’nda yer alır. Doğuda Antalya’nın merkezi ve batıda Fethiye sınırıyla komşudur. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı’nın üst havzasına Teke Bölgesi denir.

Teke oyunu nedir?

Teke Dansları – Antalya Bunlar genellikle halk şarkılı danslardır. Bu danslar Teke Havas’la, diğer adıyla Boğaz Havas’la yapılır. Teke oyunları genellikle Guval (Gurbet Havası) ile başlar, diğer adıyla Uzun Hava. En önemli, ünlü ve popüler Teke oyunlarından biri Teke Zortlatması’dır.

Teke zortlatması ismi nereden gelir?

Teke Zortlatmanın Doğuşu – Antalya Adı geçen bölgede yaşayan ve icra edenlere göre Teke adlı keçinin hareketlerini yansıttığı için bu isim verilmiştir. Zorlama; zıplama, sıçrama anlamına gelmektedir.

Teke yöresine ait çalgılar nelerdir?

Yukarıda belirtilen değişimlerin sonucunda Anadolu coğrafyasında Kabak kemane, Karadeniz kemençesi ve Hegit gibi çalgılar ortaya çıkmıştır. Bu üç çalgı arasında Kabak Kemane, Iklık çalgısının günümüzdeki en önemli temsilcisidir.

Hora hangi yöreye aittir?

Hora, Trakya bölgesinde oynanan oyunların genel adıdır. Yunancada horos, khoros, choros “oyun (dans)” anlamına gelir.

Teke Teke nerede yaşıyor?

Teke Teke (テケテケ), Japonya’da ortaya çıkan bir korku efsanesidir. Bir insanla karşılaştığında, onu kovalar ve gövdesini ikiye bölerek öldürür, böylece kendi şekil bozukluğunu taklit eder.

Teke neye denir?

Oğlaklara oğlak, erkeklere teke, bir yaşındaki erkek ve dişilere ise çepiş adı verilir.

Teke Beyliği nerede?

Merkezi Antalya’da bulunan Anadolu Teke Beyliği (Türkçe: Tekeoğulları Beyliği, 1321–1423), Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Oğuz Türk boyları tarafından kurulan sınır beyliklerinden biriydi.

Teke yöresi neresi?

Teke bölgesi, Torosların batı kesiminde, Antalya’nın batısında yer alır. Alanın kuzeyinde Gölhisar ve Tefenni (Burdur) ilçeleri, doğusunda Konyaltı (Antalya) ilçeleri, batısında Fethiye (Muğla) ilçeleri bulunur ve güney sınırı Akdeniz’dir.

Teke yörükleri hangi boydan?

Türkmenistan’ın Ahalteke, Merv ve Tican bölgelerinde yaşayan ve Salur kabilesinin bir kolu olarak gösterilen Teke Türkmenleri, Ötemiş ve Toktamış kabilelerinin birçok koluna sahiptir (Togan, 1981: 72-76). Teke Türkmenleri, Salur ilinden Toy Tutmaz’ın oğullarıdır (Ebülgazi Bahadır Han, t.y.: 72).

Teke en çok hangi şehirde oynanır?

Teke zortlatması Burdur, Isparta, Antalya ve çevre yörelerde sevilen bir türkü olup, bu melodiye göre oynanan zeybek tarzı bir halk oyunudur.

Teke diye neye denir?

Oğlaklara oğlak, erkeklere teke, bir yaşındaki erkek ve dişilere ise çepiş adı verilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Mature Escort