Kıtlama çay hangi yörenin?
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı şehirlerde çay, “kıtlama” adı verilen özel bir şekerle içilir. Bu yöntemde şeker doğrudan çaya konulmaz, şeker makasıyla kırılan küçük şeker parçaları dilin altına tutularak çay içilir.
Erzurumlular neden kıtlama çay içer?
Çünkü kitlama şekeri, şeker küplerinden daha sert olan ve dökme şeker olarak adlandırılan şekerle tüketilir. Şeker, çay içildikten sonra ağza alınır ve dilin veya yanağın altına geri itilir. Şehir sakinlerine göre, kırılmış şekerle çay içmek aşırı şeker tüketimini de önler.
Kıtlama nereye ait?
Erzurum ve çevre illerde genellikle çayla tüketilir. O kadar meşhurdur ki; şeker tüketmeyenler bile bu şekeri çayla tüketmek ister. Shortcrust şekeri ağızda hafifçe eriyen ve çayla daha da lezzetli hale gelen bir yapıya sahiptir.
Kıtlama kim içer?
Kıtlama usulü çay içmek, Asya kültürüne özgü, çok eski zamanlara dayanan bir gelenektir. Ülkemizde Erzurum şehriyle özdeşleşmiş olsa da, Erzincan, Kars, Bingöl, Ağrı, Bayburt, Van ve Muş’ta da kitlama çayı içme alışkanlığı görülmektedir.
Kitlama çayı ne demek?
adj. ve zf. (Kirt’ten Kirt+Lama, Kıtlama’ya ses taklidi, “r” harfi atlanmış) Şeker ilavesiz çay, şeker küplerini dişlerle küçük parçalara ayırıp ağzı tatlandırarak (içme yöntemi): “Kıtlama çayı.” “Çayı durmadan içerim.”
Çay hangi yöreye ait?
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumu milattan önceye, antik zamanlara dayanır. 2737’ye, Çin İmparatorluğu’na dayanır. Efsaneye göre, Çin’in ilk imparatorlarından biri olan Shen Yung, bir çay bitkisinin yanlışlıkla sıcak suya düştüğüne tanık olur.
Erzurum şekeri adı nedir?
Erzurum ve çevre illerinde yaygın olarak kullanılan kurabiye şekeri, yaygın olarak granül şekerin kristalize edilmiş hali olarak bilinir. “Kırılmış şeker nedir?” sorusunun cevabı, şekil olarak şeker küplerine benzemesine rağmen, ona kıyasla daha büyük bir şeker türü olduğu söylenebilir. Çoğunlukla çayla birlikte tüketilir.
Erzurum’da neden çok çay içilir?
Erzurum’da açık ve bol çay içme kültürü, 1895 yılında yaşanan kolera salgınından sonra, bölge valisinin şehrin kavşaklarına yerleştirdiği dev kazanlarda demlediği çayı halka içirmesiyle yaygınlaşmış, böylece mikroplar öldürülmüş ve insanların hastalanması önlenmiştir.
Kıtlamak ne demek Erzurum?
Çayın Leziz Tatlandırıcısı: Kitlama Şekeri Nedir? Erzurum’un kültürel öğelerinden biri olan kitlama tatlılarının geleneği 19. yüzyıla dayanmaktadır. Erzurum’da çay tüketiminin başladığı yıllarda şeker olmadığı için çayla birlikte kuru dut ve erik gibi meyveler tatlandırıcı olarak kullanılmıştır.
Çaya neden şeker atılır?
Çay ikram edeceğiniz kişiler şekersiz çay içmiyorsa, demleme aşamasında çaydanlığa bir küp şeker koyarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Çaydanlığı temizlerken bulaşık deterjanıyla yıkamamaya dikkat edin, çünkü çayınız diğer demlenmiş şeylerin kokusu gibi bulaşık deterjanının kokusunu alacaktır.
Cırıldım çayı ne demek?
Teşekkür edip başka bir şey istemediğinizi söyleseniz bile mutlaka size bir bardak daha ikram ederler. Adı cırıldım yani zor çayı. Cırıldım çayını içmemek ev sahibine büyük hakarettir. Güneydoğu’da genelde kaçak çay tüketilir.
Erzurumlu çayı nasıl ister?
ERZURUM’da çay istemek; Birinci bardak; Çayı bitene çay ver. İkinci bardak; Tazele. Üçüncü bardak; Özellikle doldur. Dördüncü bardak; Doldur, ne diyorsun?
Erzurum kıtlama şekeri zararlı mı?
Kıtlama şekeri, Erzurum şekeri olarak da bilinir, saf ve katkısız şeker pancarı bitkilerinden yapılır. Bu yüzden normal şekerden daha iyidir. Şeker tadı yoğundur ancak zararsızdır. Çayı şekerle içmeyi sevenler için normal şekerden daha sağlıklı olduğu söylenebilir.
Erzurumda çayı nasıl içilir?
Çay herhangi bir bardakta içilemez. Kesinlikle cam bir bardakta, hatta dar belinde bile olmalıdır. Çay içenleri, son zamanlarda piyasaya çıkan “Sibel Can” bardağı gibi farklı bardaklarda çay içmeye ikna edemezsiniz. Dar bel bir bardak olmalı, tercihen belinde altın kaplama bant bulunan “Helli bardağı” olmalıdır.
Kıtlama şeker nerede yenir?
Diğer klasik küp şekerlerden farklı olarak kısa küp şekerler genellikle büyük ve uzundur. Bu yiyecek özellikle Erzurum ve çevre illerde çayla birlikte tüketilir.
Kıtlamak ne demek Erzurum?
Çayın Leziz Tatlandırıcısı: Kitlama Şekeri Nedir? Erzurum’un kültürel öğelerinden biri olan kitlama tatlılarının geleneği 19. yüzyıla dayanmaktadır. Erzurum’da çay tüketiminin başladığı yıllarda şeker olmadığı için çayla birlikte kuru dut ve erik gibi meyveler tatlandırıcı olarak kullanılmıştır.
Sütlü çay hangi yöreye ait?
Ancak önyargılı olunmaması gereken bir içecektir. Aslen İngiltere’den gelen bu çay, birçok farklı ülkede beğenilerek tüketilmektedir. Siyah çayı da seven İngilizler, süt ekleyerek özel bir çay yaratırlar ve küçük ikramlarla servis ederler.
Kıtlama yapmak ne demek?
Kitlama yöntemi, ağzınıza bir parça şeker koyup üzerine çay içmekten oluşur. Çayı içerken şeker ağzınızda yavaşça erir. Bu nedenle Erzurum’daki kahvehanelerde çayın yanında şeker kaşığı yoktur.
Kıtlama şeker adı ne?
Yapısı gereği çayla birlikte ağızda yavaş yavaş erir. Genellikle çok büyük bloklar halinde olan şeker, taka tuka adı verilen bir makine kullanılarak ezilir ve kitlama şekerlerine işlenir.